Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Η δυστυχία του να σαι Ελληνας

Γυρίζοντας κάθε χρόνο από τις διακοπές στο εσωτερικό της χώρας, δυστυχώς συνειδητοποιώ όλο και πιο πολύ πως ζούμε σε μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου, με ανείπωτες ομορφιές, θαυμάσιο κλίμα, αξιοθαύμαστο πολιτισμό, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!
Όσο και αν οι πολιτικοί μας διαβεβαιώνουν κάθε φορά πως ο τουρισμός "η βαριά βιομηχανία της χώρας" (τρομάρα μας), βελτιώνεται κάθε χρόνο και βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο, ένα ολιγοήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, σε τόπους λιγοτερο όμορφους από τους δικούς μας, με απογοητεύει, με μελαγχολεί, με θυμώνει.
Και κάθε χρόνο τα ίδια αναπάντητα ΓΙΑΤΙ αναδύονται
Γιατί είμαστε η ΜΟΝΗ πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν σέβεται το ιστορικό της κέντρο, (ή ότι απέμεινε απ΄αυτό), έχει υποβαθμίσει τόσο πολύ τη ζωή εκεί, τις αρχαιότητες και τα νεοκλασσικά σπίτια (όσα δεν καταστράφηκαν από τη βουλημία του κωλο νεοέλληνα) και το έχει μετατρέψει σε άθλιο σκουπιδότοπο ψυχών, ναρκομανών που τρυπιούνται στη μέση του δρόμο και δύστυχων παράνομων μεταναστών που για να συντηρηθούν έχουν μετατραπεί σε αγέλες άγριων κλεφτών και κακοποιών, κάνοντας το κέντρο άβατο για τον άτυχο τουρίστα? που γίνεται αυτό? στο ιστορικό κέντρο του Λονδίνου, της Ρώμης, του Παρισιού? που? Γιατί συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε αφού δεν κάνουν τίποτα γι ΄αυτό?
Γιατί αφού η Ελλάδα διαθέτει την πιο πλούσια την πιο θρεπτική την πιο δημιουγική μεσογειακή γαστρονομία, εν τουτοίς δε διαθέτει ΟΥΤΕ ΕΝΑ εστιατόριο με αστέρια michellin,  ενώ διαθέτουν χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία ή η Φιλανδία? πρέπει ο γαστρονομικός τουρισμός της Ελλάδας να είναι μηδενικός, σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία?
Γιατί στα Ελληνικά εστιατόρια είναι πανάκριβα (διπλάσιες και καμμιά φορά τριπλάσιες τιμές από ότι στο εξωτερκό) το Service είναι αποδεδειγμένα κακό με αποκορύφωμα το περιφημο σερβίρισμα μερίδας "ξου" (δηλαδή μικρότερης) για τον τουρίστα και "σου" δηλαδή κανονικής για τον ντόπιο?
Γιατί οι Ελληνες ταξιτζήδες είναι οι πιο άξεστοι, θρασείς και βρομιάριδες της Ευρώπης? Δεν κόβουν αποδείξεις και σε κοιτούν με μισό μάτι αν ζητήσεις? Κλέβουν στο ταξίμετρο (η Ελλάδα έχει καταρεζιλευτεί διεθνώς από τις καταγγελίες τουριστών) και χρεώνουν ότι θέλουν? Δεν έχω την απαίτηση φυσικά να μπορούν να αρθρώσουν καμιά λέξη στα Αγγλικά. Επαθα όταν στο Παρίσι είδα ταξιτζίδες να οδηγούν φορώντας γραβάτα (αλλά ξέχασα αυτοί είναι φλώροι ενώ οι δικοί μας άντρες)
Γιατί τα Ελληνικά νησιά, που αποδεδειγμένα τραβούν το βάρος της τουριστικής κίνησης, έχουν τόσο ελλειπείς υποδομές ακόμα και στα πιο απλά πράγματα?. Είναι τόσο δύσκολο να υπάρχουν δημόσια τηλέφωνα με τηλεκάρτες που να λειτουργούν? ΑΤΜ που να μην είναι χαλασμένα και να έχουν  πάντα χρήματα , κατά τους τουριστικούς μήνες? δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας επαρκείς έτσι ώστε νησιά όπως η Μύκονος να μη μοιάζουν με σκουπιδότοπους? τράπεζες και υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη να λειτουργούν και Σάββατα και Κυριακές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο? είναι δύσκολο να υπάρχει στοιχειώδης μέριμνα ώστε μην υπάρχουν διακοπές υδροδότησης και ρεύματος το καλοκαίρι?
Γιατί το Αθηναϊκό μετρό, το μόνο και το τελευταίο δείγμα πολιτισμένης λειτουργίας και καθαριότητας στην ταλαιπωρημένη πρωτεύουσα να μην λειτουργεί, έστω και με αραιά δρομολόγια τις μεταμεσονύκτιες ώρες? πως μπορεί αυτό να γίνεται στο βερολίνο και εδώ όχι?
Γιατί η ψωροκώσταινα που ζούμε, να είναι Η ΜΟΝΗ στην Ευρώπη με σιδηροδρομικό δύκτυο που παραπέμπει στις αρχές του 19ου αιώνα? τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι στρέφονται στο τραίνο σαν το ασφαλέστερο, γρηγορότερο, πιο άνετο μέσο μεταφοράς, αλήθεια που είναι τα δικά μας τρένα? Πόσο πρωτόγονος είναι ο μεγαλύτερος σταθμός της χώρας, ο Σταθμός Λαρίσης σε σχέση με άλλους κετρικούς σταθμούς (όπως πχ ο κεντρίκος σταθμός Termini στη Ρώμη)? γιατί δεν είναι φυλάκή όλοι οι Διοικητές του ΟΣΕ, για τα χάλια του Οργανισμού που έχει γίνει περίγελος διεθνώς?
Γιατί στο Ufizzi, στο μουσείο του Λούβρου, του Βατικανού, του Μονάχου, στην Πινακοθήκη του Λονδίνου, του Πάμπλο Πικάσο στη Βαρκελώνη κλπ υπάρχουν ουρές τουριστών - επισκεπτών επί καθημερινής βάσης, ενώ στο μουσείο την Ακρόπολης (που χάρη στα σαϊνια τους πολιτικους μας έκανε για να χτιστεί σχεδόν έναν αιώνα) δεν υπάρχει καμμιά ουρά? που είναι ο τουρισμός? πως γίνεται ένα μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2009 να μην έχει interactive υπηρεσίες? δε θα έπρεπε να υπήρχε μια στοιχειώδης μέριμνα από τους ξεφτίλες τους Υπουργούς πολιτισμού, ώστε να πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους  έτσι ώστε να μην γίνονται απεργίες και να κλείνουν στην μέση του καλοκαιριού? που είναι ο σεβασμός στον ξένο που έρχεται από την άκρη της γης για να δει τα αρχαία μας? γιατί κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, το μικρό εμφιαλωμένο νερό στοίχιζε 1€ και η πορτοκαλάδα 4€? έπρεπε να γίνουν καταγγελίες στα διεθνή δίκτυα για να επέμβει το κράτος? τι Υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας προσφέρουν τα μουσεία μας?
Γιατί το κόστος ελλιμενισμού των ιδιόκτητων πλοίων (κότερα, γιωτ κλπ) στις ελληνικές μαρίνες είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη? είναι αλήθεια ή όχι ότι τα πλοία αυτά (που έχουν επιβάτες κυρίως ευκατάστατους τουρίστες) αράζουν στην Τουρκία? ποιός λογοδοτεί για το συνάλλαγμα που χάνεται? ειναι λογικό μια οικογένεια με δύο παιδιά και ένα αυτοκίνητο να χρειάζεται ένα μηνιάτικο για να ταξιδέψει για διακοπές σε προορισμούς όπως η κρήτη η ρόδος ή η σάμος?
Γιατί,  αφού ο άχρηστος απολίτιστός ο κωλο νεοέλληνας δε συμμορφώνεται με το καλό, δε γίνονται συχνοί έλεγχοι έτσι ώστε να μη συμπεριφέρεται ως τσιφλικάς και ελέω θεού μονάρχης (του στυλ άμα θέλετε δε σας έχω ανάγκη), και να χρεώνει ότι και όπως θέλει, χωρίς να δίνει πουθενά λογαριασμό? τι ρόλο βαράει ο ΣΔΟΕ, ο ΕΟΤ, το υγειονομικό, η νομαρχία? πως είναι δυνατό ένα απλό δωμάτιο δίπλα στη θάλασσα να χρεώνεται 70 και 80€ όταν ξενοδοχείο 3* στη Ρώμη και το Παρίσι και στη Βαρκελώνη δίπλα στα αξιοθέατα, κοστίζει 65-70€ με πρωϊνό? με ποιά λογική μπορεί ιδιώτης να ελέγχει ξαπλώστρες στην παραλία και να μη δίνει πουθενά λογαριασμό, να μη κόβει αποδείξεις, να μην παρέχει υπηρεσίες? ποιος του δίνει το δικαίωμα, επειδή κληρονόμησε από τον παππού του ένα κομμάτι γης στη Σαντορίνη, ή γνωρίζει τον Δήμαρχο και την τοπική αστυνομία στις Σπέτσες, να κάνει ότι θέλει?
Πως είναι δυνατό να νοικιάζουν παράνομα τα σπίτια τους, χώρους ακατάλληλους και βρώμικα άθλια δωμάτια, που όμως έχουν έγκριση από τον ΕΟΤ? ποιοί τους δίνουν τις άδειες? γιατί όλοι αυτοί δε πληρώνουν πουθενά φόρους ενώ όλοι οι υπολοιποι εμείς, μισθωτοί και λοιπά υποζύγια, πληρώνουμε και για την τελευταία δεκάρα που κερδίζουμε? Με ποιά λογική γίνονται καλοκαιρινές "συναυλίες" - αρπαχτές σε τουριστικά μέρη στις οποίες εκδίδονται αθεώρητα εισητήρια και να εισπράτονται δεκάδες χιλιάδες "μαύρα" ευρώ ?
Γιατί δε μας λένε ποιός κερδίζει από το αίσχος στα Μάλλια και τη Χερσόνησσο και το Λαγανά, όπου νεαροί έφηβοι από την Αγγλία ποτίζονται ως μοσχάρια με λίτρα νοθευμένων ποτών και μπόλικα ναρκωτικά, ενώ όλοι οι ντόπιοι εκφράζουν την "αγανάκτηση" τους. Ποιός τους φέρνει? ποιός κάνει τις συμβάσεις με τις low budget εταιρείες? σε ποιών club και Bar μπαίνουν? πόσοι θάνατοι και πόσοι βιασμοί πρέπει να γίνουν για να σταματήσει το ρεζίλι? ποιός νοιάζεται?
Τι να λέμε τώρα...... μάλλον δε θα πάρουμε ποτέ απαντήσεις.....
Τώρα όμως που το καλοσκέφτομαι νομίζω ότι αυτό που με πειράζει περισσότερο είναι η έλλειψη ευγένειας, η μόνιμη αίσθηση ότι αντιμετωπίζομαι ως τεμάχιο στον ίδιο μου τον τόπο.
Αυτά. Τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου