Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Beautiful metro stations - Univercita di napoli linea 1

Το θαυμάσιο δημιουργημα του νεοϋορκέζου σχεδιαστή Karim Rashid για το σταθμό του Πανεπηστημίου Της Νάπολι της Ιταλίας, είναι κάτι που αξίζει κανείς να επισκευτεί.
Ο επιβάτης περπατά και σχεδιάζει το ταξίδι του ανάμεσασε γλυπτά και έργα τέχνης διάσημων designers. Η αποβάθρα αντανακλά τη λάμψη των ελλειπτικών σχημάτων και των γραφιστρικών αποτυπωμάτων στους τοίχους
Μπαίνοντας στον σταθμό από την είσοδο της πλατείας, ο ταξιδιώτης θα περπατήσει μεσά σε ένα διάδρομο διακοσμημένο με πλακάκια που επάνω τους είναι τυπωμένη και μια νέα λέξη που δημιουργήθηκε τον τελευταίο αιώνα και. καθώς φτάνει στο lobby θα παρασυρθεί από μια φωτεινή παλέττα χρωμάτων και σχημάτων.
Και, όταν στο τέλος φτασει στις πλατφόρμες, μέσω των φουτουριστικών κυλιώμενων σκαλών, θα βιώσει την μετάβαση από την εξωτερική, πολύβουη πλατεία σε ένα διαφορετικό πιο απομονωμένο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον, όπως το διαμορφώνουν έργα τέχνης και γραφιστικές παραστάσεις.
Ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας τις κυλυώμενες σκάλες που οδηγούν σε κάθε μία πλατφόρμα, στα σκαλιά έχουν σχεδιαστεί τπορτραίτα του Δάντη και της Βεατρίκης και, όταν ο ταξιδιώτης φτάσει στο τέλος της σκάλας, αλληλοεπιδρούμενα έργα ψηφιακής τέχνης τον ακολουθούν έως τις αποβάθρες το επιπεδοτης πλατφόρμας είναι το σημείο του σταθμού όπου ο επιβάτης περνά στατικά τον περισσότερο καιρό. Οι επιγραφές στους τοιχούς και το φαντασιακό περιβάλλον τον εισάγει σε μια διάσδταση αλληλεπίδρασης με τον σύγχρονο πολυεπίπεδο τρόπο σκέψης, όπου δυναμικά στοιχεία και ατμοσφαιρικό περιβάλλον αλληλεπιδρούν

1 σχόλιο: