Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

La Bateau-Lavoir

Μια πρόταση για όσους πρόκειται να επισκευτούν το Παρίσι. Ένα αξιοθέατο όχι τόσο γνωστό, που δεν αναφέρεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, που όμως κρύβει μέσα στους τοίχους του σχεδόν ολόκληρη την ιστορία των γραμμάτων και των τεχνών της Γαλλικής πρωτεύουσας. Αν τύχει και βολτάρετε στα στενά της Μονμάρτης σίγουρα θσ πέσετε -όπως έπεσα κι εγώ- πάνω σε μια πολύ μικρή αλλά πολύ όμορφη πλατεία τόσο μελαγχολική (ιδιαίτερα το φθινόπωρο) και με πανέμορφη θέα σε όλη την Μονμάρτη. Είναι η πλατεία Emile Goudeau. Στην αρχή ίσως να μη σας γεμίσει το μάτι αλλά αν κοιτάξετε καλυτερα θα βρείτε τη φήμισμένη γκαλερί La Bateau-Lavoir.
Η La Bateau-Lavoir, φημισμένη γκαλερί - εργαστήριο - κοινόβιο, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ποιητή Max Jacob έμελε να γίνει το ορμητήριο για τον κάθε ταλαντούχο αλλά αδέκαρο καλλιτέχνη που εκπλήρωνε το όνειρο του να μείνει και να δημιουργήσει στη μέκκα του πολιτισμού και των τεχνών, το Παρίσι. Αποτέλεσε σπίτι, εργαστήριο, κέντρο κάθε μόρφής ακολασίας, αλλά και χώρος δημιουργίας, για δεκάδες πολύ διάσημους ζωγράφους, συγγραφείς και ποιητές, άσημους και πάμφτωχους στα πρώτα τους βήματα.
Οι συζητήσεις μέσα στο σπίτι αλλά και στα γειτονικά καφέ έδιναν και έπαιρναν, όπου το πάθος και ο ενθουσιασμός ξεχείλιζε. Η συνοικία της Μονμάρτης εκείνα τα χρόνια ήταν τόσο κακόφημη και παρακμιακή που όταν έβρεχε τα ρυάκια νερού που ξεφύτρωναν από το κατηφορικό έδαφος ήταν τόσο ορμητικά που το πλυμηρισμένο μέρος έμοιαζε από μακριά όπως τα πλοία καθαρισμού το σικουάνα. Έτσι πήρε και το όνομα Beatau Levoir. Ο Πάμπλο Πικάσο είναι σίγουρα ο διασημότερος ένοικος του σπιτιού, από το 1904. Στο σπίτι αυτό μάλιστα άρχισε τις πρώτες συζητήσεις και αναζητήσεις σχετικά με τον κυβισμό. Ενώ έμενε εκεί ζωγράφισε και τον φημσμένο πίνακα του "οι κυρίες της αβινιόν" (Les Demoiselles d'Avignon)
Pablo Picasso, Les Demoiselles d’Avignon, oil on canvas, 1907 (MoMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου